« Промени в ЗДДС през 2013

Напомняме, че шест бяха основните промени в ЗДДС през 2013 влезли в сила от 01.01. 2013 година. Промените в ЗДДС 2013 са свързани с отдаване под наем на МПС, корекция на совободени доставки по чл. 79 и чл. 23, промени в правото на ползване на ДК (данъчен кредит) за МПС, поставя се равнопоставеност между хартиените и електронни фактури по зддс. 

1.Допълнени са изискванията за място на изпълнение при доставката на услуга по отдаване под наем на превозни средства. Създават се две нови алинеи към чл. 23 от ЗДДС 2013.

2. Допълнена е разпоредбата на чл. 50 от закона - освободени доставки ще бъдат и тези, за които е извършена корекция по реда на чл. 79 от ЗДДС 2013.

3. Правят се промени в правота на ДК за мотоциклети и леки автомобили. Наемите на тези превозни средства отпадат от обхвата на закона. Връща се изискването с тези превозни средства да се извършва "основна дейност". Въвежда се т.18а от Допълнителните разпоредби на закона - "основна дейност", която заема повече от 50% от всички доставки на ДЗЛ.

4. Въвежда се промени по отношение на документирането на доставките, а също така и се поставят в равноправно положение хартиените и електронните документи. С предложените промени ДЗЛ ще трябва ясно да обявяват по изискванията на коя юрисдикция извършват фактурирането.

5. Има промени и по отношение на услугите от държател/ползвател на наето помещение.

6. Промени при туристическите услуги - ТО следва да отбелязва във фактурата следния текст: "режим на облагане на маржа - туристически услуги". Ще видиме предстоящите промени в Правилника дали ще дадат допълнителна насока за иначе срещащите доста трудности в работата си счетоводители на туристически агенции и фирми.

Избрано от VipDir