« Фалшиви банкноти

Как да разпознаваме истински от фалшиви банкноти? Важно! Обърнете внимание на следните основни защитни елементи, които не могат да се имитират:

  • воден знак
  • регистър на проглед
  • нишка
  • холограмна лента


И още ВАЖНО!
1. Опитайте се да усетите с пръсти специфичната хартия на банкнотите и релефа на надписа;
2. Насочете банкнотата срещу светлината и потърсете воден знак, регистъра на прогледа и нишката с повтарящ се в нея текст;
3. Наклонете банкнотата и наблюдавайте пулсирането на числото, обозначаващо номинала й, и проблясването на фигурите в цветовете на дъгата по холограмната лента.

Важно!
Какво да правим ако намерим у себе си фалшива банкнота?

Българска народна банка уведомява какво да направи човек, ако се натъкне на фалшиви пари. Ако вече е приел банкнотата, трябва да я отнесе веднага в най-близкото поделение на МВР, като поиска документ, че я е предал. Ако е отказал да вземе ментето, трябва незабавно да позвъни на тел. 166 или да изтича до полицията, за да обади кой се е опитал да му го пласира.
Намерите ли в портфейла си съмнителна банкнота, може да я проверите в БНБ или в някоя търговска банка. Ако и касиерът се усъмни, той ще "арестува" вашите пари и ще ги прати за експертиза в Националния център за анализ на БНБ. За резултата от изследването ще получите документ. При диагноза "фалшификат" няма да бъдете възмездени!

Фалшиви банкноти не се заменят и не се връщат!

Избрано от VipDir