« Глава III. Раздел 3 Проверка за енергийна ефективност на водогрейни котли и климатични инсталации в сгради

Раздел 3, галва III в закона за енергийна ефективност разглежда проверка за енергийна ефективност, водогрейни котли, енергийна ефективност на климатични инсталации, климатици, енергийна ефективност в сгради.

 

Раздел III.

Проверка за енергийна ефективност на водогрейни котли и климатични инсталации в сгради

Чл. 26. Проверката за енергийна ефективност на водогрейни котли и климатик в сгради има за цел установяване нивото на ефективност при тяхната експлоатация и идентифициране на мерки за нейното повишаване.

Чл. 27. (1) На проверка по реда на този закон подлежат съществуващите и нововъведените в експлоатация водогрейни котли:

1. на течно или твърдо гориво с номинална мощност от 20 до 100 kW;

2. на течно или твърдо гориво с номинална мощност над 100 kW;

3. на природен газ с номинална мощност над 100 kW.

(2) Водогрейните котли подлежат на задължителна периодична проверка за енергийна ефективност веднъж на всеки:

1. три години - за котлите по ал. 1, т. 1;

2. две години - за котлите по ал. 1, т. 2;

3. четири години - за котлите по ал. 1, т. 3.

Чл. 28. (1) На проверка по реда на този закон подлежат и климатичните инсталации с номинална мощност над 12 kW.

(2) Климатичните инсталации подлежат на задължителна периодична проверка за енергийна ефективност веднъж на всеки 4 години.

Чл. 29. (1) Агенцията по енергийна ефективност създава и поддържа база данни за състоянието на:

1. водогрейните котли по чл. 27, ал. 1;

2. климатичните инсталации по чл. 28, ал. 1.

(2) (В сила от 15.11.2009 г.) В срок 6 месеца от датата на въвеждане в експлоатация на съоръженията по ал. 1 техните собственици подават в териториалните звена по чл. 6, ал. 2 декларация по образец, утвърден от изпълнителния директор на агенцията.

(3) Информацията по ал. 2 служи за създаване и поддържане на базата данни по ал. 1.

Чл. 30. (1) За котли със срок на експлоатация над 15 години проверката за енергийна ефективност включва и оценка на отоплителната инсталация и завършва с препоръки към собственика за подмяната на котлите, други модификации по отоплителната инсталация и/или други алтернативни решения.

(2) Оценката на отоплителната инсталация по ал. 1 се извършва еднократно.

Чл. 31. (1) Проверката за енергийна ефективност на котлите по чл. 27, ал. 1 и на климатичните инсталации по чл. 28, ал. 1 се извършва от лицата по чл. 23, ал. 1 и/или чл. 34, ал. 1.

(2) Проверката по ал. 1 завършва с доклад, който се съставя при условията и по реда на наредбата по чл. 32.

Чл. 32. Условията и редът за извършване на проверката за енергийна ефективност на котлите по чл. 27, ал. 1 и на климатичните инсталации по чл. 28, ал. 1, както и условията и редът за създаване, поддържане и ползване на базата данни по чл. 29 се определят с наредба на министъра на икономиката и енергетиката.

 

 

Избрани сайтове

  • Максофт - интернет решения за бизнеса Максофт е уеб рекламна агенция с над 15 години опит в интернет реклама, уеб дизайн, изработка и SEO оптимизация на фирмени интернет сайтове. Максофт поддържа над 100хил. уеб страници в над 500 сайта с първият собствен български CMS админ панел

  • SEO оптимизация на сайт - ръководство, цена SEO оптимизация на сайт за търсачки- ръководство, цена и най-бързият безплатен Google анализ за ключови думи за обем търсене и цена на за реклама на клик.

  • Oranjeria Оранжерии, Проектиране на оранжерия, оранжерии и оранжерийни комплекси, парници, оранжерии от поликарбонат, модулно хоби орнанжерии. Програма за развитие на селските райони, ПРСР 2014-2020, стоманено-стъклени оранжерии, стоманено-поликарбонатни оранжерии,

  • Ново по темата

  • Максофт- рекламни материали и сувенири Памучна дамска чанта Herne

  • СтиманиВижън - Фото и видео услуги, сватбена фотография, видеозаснемане на сватби Сватбен фотограф 75

  • Максофт - интернет решения за бизнеса Колко струва един интернет сайт?

  • Актуално

  • Малки рекламни шоколадчета на едро с печат по поръчка Малки рекламни шоколадчета с печат

  • Рекламни сашета

  • Козметика

  • Фотоконкурс в Търговище търси най-добрата снимка на „Добро сърце – красиво лице“ Фотоконкурс в Търговище търси най-добрата снимка на „Добро сърце – красиво лице“radioveselina.bg ...

  • 8 steps to maximize success during global site migrations 8 steps to maximize success during global site migrationssearchengineland.com ...

  • Google still has not announced a launch date for SGE Google still has not announced a launch date for SGEsearchengineland.com ...

  • Избрано от VipDir