« Промени в Закона за защита на потребителите през 2014

Дефектни стоки закупени в големи вериги магазини ще можете да върнете срещу касова бележка във всеки един от магазините на веригата, а не непремено мястото от който е бил закупен. 

Това предвиждат промените през 2014 в Закона за защита на потребителите, които парламентарната комисия по икономика прие вчера на първо четене. 

Сега, ако искаме да върнем покупка, изделие за ремонт или подмяна, трябва да я отнесем точно в обекта, който е издал касовата бележка и гаранционната карта. Това означава, че ако сме си купили ютия, рокля или лаптоп по време на лятната ваканция и се наложи да направим рекламация, трябва да пътуваме отново до морето. 

Според него разкарването е проблем и за хора, пазарували в друг град, но и за тези, които трябва да прекосят цял град или няколко квартала, за да върнат негодното изделие.

Напомняме, че Закона за защита на потребителите се отнася единствено за покупка направена от частно лице. Ако вие сте закупили своят нов лаптоп с фактура на фирма попадате под Закона за Задълженията и Договорите (ЗЗД). Междуфирмените взаимоотношения не са обект на защита от Комисията за Защита на Потребителите. 

Една особеност е, че покупките от верига магазини Метро са само от името на фирма и реално не попадат под закрилата на Закона за защита на потребителите и не са обект на разследване от Комисията за Защита на потребителите. 

 

Избрано от VipDir