« Измами по телефона

Измами по телефона, телефон, телефони. Три клана роми въртят всички измами по телефона в България.

Това са разкрили разследващите по случаите с мошеници, които прибират тлъсти суми от наивни пенсионери. Полицейските анализи сочат, че авторите им са предимно бургуджии (ковачи, калайджии) от региона на град Ветово, Горна Оряховица и Камен, Велико Търново, Павликени, Левски. Единици от тях обаче са разкрити и осъдени.

В края на 90-те години роми зарязват традиционния начин на препитание с калайдисване на медни съдове и започват да мамят по телефона, разказаха пред "Стандарт" разследващи.

"Това е семеен бизнес. На разговорите присъстват децата им, за да попият отрано занаята. Усъвършенстват се много бързо и на 15 г. вече са завършени измамници", разказа пред "Стандарт" инспектор Искра Димитрова от Главна дирекция "Криминална полиция". "Досега не съм се срещнала с някого от телефонните мошеници, който да е от български произход".

Бургуджиите започват първо с измами за продажба на машинни части и коли от чужбина. През 2000 г. класическата схема с лагерите секва. Появява се схемата с адвокатските хонорари за катастрофи.

Според запознати, за да стане един циганин бургуджия навремето, трябвало да се занимава с някакъв занаят и да докаже, че има 4-5 кила злато. Това обаче е история. Сега по-възрастните строят кичозни палати, а младите момчета на по 18-20 години си купуват скъпи беемвета с парите от телефонните измами. Макар да са заможни, бургуджиите никога не се носят накичени със злато, а се опитват да се слеят с тълпата.

За да печели достатъчно, всеки от тях върти по хиляда телефона на ден. Да хванат двама лапнишарани от тези 1000 - стига им.

Най-разпространени са измамите за "катастрофа със смъртен изход, предизвикан от близък", "нужда от пари за лечението на болен от свински грип", "закупуване на ваучери" и други.

Бургуджиите използват стройна система на 3 нива. Тарторите прибират по 80 на сто от печалбата, която стига до 20 000 лева седмично, но делят част от сумата с други участници в измамата. Под тях са т.нар. "въртачи". Това са специално обучени роми от фамилиите, които намират телефони и набелязват жертвите. Те въртят бясно по цял ден номерата и прилагат различни схеми. Използват специално изготвен наръчник с определени думи.

При един от последните арести е открит цял график по дни - в кои градове и села да се звъни, на кой телефон кой отговаря.

Третото ниво се занимава с транспорта - това са т.нар. "куриери". Те отиват най-често с таксита и прибират сумата от жертвите. Куриерът взема 20 на сто от парите. Той най-лесно може да се спаси от ударите на закона, защото обикновено заявява, че е нает само да вземе парите. Гласът, който се обажда по телефона, също може да отърве кожата, защото в законодателството ни не е предвидено разпознаване по глас.

Понякога на срещата се праща непълнолетно циганче, което, дори и да бъде заловено от полицията, няма да бъде арестувано.

"Разследването на измамите не е лесно. Трудно е да вържем апарата, от който е обаждането, с човека. Затова първоначално се изисква доста време, преди да пристъпим към арести", обяснява инспектор Димитрова. Бургуджиите обаче ставали все по-изобретателни.

След като МВР въведе регистрацията на предплатените карти, те веднага започнали да купуват румънски SIM карти, които са анонимни. Напоследък вземали и наши карти, регистрирани на душевно болни или много възрастни хора.

"Не се връзвайте на всякакви примамливи оферти за печалба или пък на хора, които ще ви изцерят, или пък ще спасят ваш близък от правосъдието с пари", съветват полицейските експерти. Въпреки това все се намират хора, които да лапнат въдицата. Безспорен хит в момента са мошениците, които се представят за доктори и искат пари за лечение. Така изгоря преди няколко дни жена от Русенско. 44-годишен мъж от Ветово позвънил на домашния й телефон.

Обаждането било предшествано от женски глас, който се представил за внучка на стопанката. Момичето обяснило, че е в болница със счупен крак. В разговора се включил мъж, представил се за лекар. Посочил, че предстои операция, за която са нужни 4500 лева. Лековерната жена се съгласила и предала на непознат шофьор пред дома си 2800 лева. Малко по-късно белезниците щракнали около ръцете на измамника.

През есента на миналата година русенската полиция разби банда на телефонната мафия, която броени дни преди това взе първа физическа жертва. 76-годишната Иванка Войкова увисна на въжето, след като предаде на руса непозната 10 000 паунда и 1000 евро. Общата стойност на валутата, която престъпниците поискаха след лъжа за убито при катастрофа дете от сина й, е 28 000 лева.

Органите на реда стигнаха до извършителите след поредна измама. Този път бе ужилено възрастно семейство от Русе. Съпрузите безмалко да се разделят със сумата от 15 500 лева за несъществуваща ваксина против свински грип. Предаването на голямата сума обаче бе осуетено от полицейска операция.

Осъждат ги условно със споразумение

Заловените телефонни измамници се съгласяват да бъдат осъдени по бързата процедура, като сключват споразумение. Така те получават условни присъди, пробация или най-много затвор до година, сочи съдебната практика.

Едни от последните осъдени са във Варна, твърдят от Главна дирекция "Криминална полиция". През декември миналата година варненският районен съд осъди шестима роми от Горна Оряховица за извършени от тях след предварителен сговор "телефонни измами" в големи размери. Те са прибрали над 23 000 лв.

Цветелина Терзиева, Антония Кюмюрджиева, Стандарт

Избрано от VipDir