« Как се поставя ламинат?

Ламината се поставя сравнително лесно. Задължително ще ви трябва комплект за редене на ламинат. Може да се справите и без него, но ще ви е много трудно и ще ви отнеме повече време.

Необходими инструменти:

  • комплект за редене на ламинат
  • ролетка
  • молив или перманентен маркер
  • ръчен циркуляр, зеге или в най-лошия случай трион (имайте в предвид, че ламината е доста твърд и трудно се реже)
  • подложка за ламинат и ламинат
  • завършващи первази

Какво трябва да знаете за реденето на ламинирания паркет?

 

Изисквания към пода при поставяне на ламинат


При поставянето на ламинат пода трябва да е равен. Преди полагането на ламината трябва да сте предвидили минимално повдигане на нивата под врати и каси съобразно дебелината на ламината и използваната подложа.

Ламинирания паркет може да бъде монтиран върху всякаква основа - циментова или друг вид замазка, дървен под /паркет, дюшеме/, мокет, балатум, керамичен под /теракот/, ПДЧ /OSB/ или друг вид плоскости и т.н.

Изисква се основата да е абсолютно твърда, суха и равна. Допустими са малки неравности, които могат да бъдат компенсирани от подложката, но такива над 3 мм. по дължина от 1 м. трябва да се загладят. Температурата на основата трябва да е не по-малка от 15 градуса по Целзий и разликата между лам. плоскости и пода да е в границите +/- 3 градуса по Целзий.

 

  

Подложка ламинат


Под ламината се поставя подложка /вата/ от порест найлон- полиетиленово фолио, която служи за топло-, шумо- и хидроизолация. Ватата може да е с дебелина 2 мм., 3 мм., 5 мм. или изолационни плоскости 4,5 - 5,5 мм. Подложката се избира според настилката върху която ще полагате ламинат. За бетон задължително се взема влагоизолираща подложка. Подложката се избира в зависимост от пода и неговото състояние, ако редите върху добре изолиран, равен под вземате най-тънката подложка, но пак имате нужда от нея.

  

Как се поставя ламинат? Избор на подложка при поставяне на ламинати, ламинат, ламинати, подложка за ламинат, избор

Избрано от VipDir