« Огнян Иванов Донев

Огнян Донев

Огнян Иванов Донев е изпълнителен директор и председател на съвета на директорите на Софарма АД

Огнян Иванов Донев

е роден на 22 декември 1957г. в Белград

Огнян Донев  е завършил немската гимназия в гр. София. Учил е в Хамбург и Виена.

Огнян  Донев Завършва "Международни икономически отношения" във Висшия икономически институт в София.

През 1986г. Огнян  Донев защитава докторска степен по икономика в Берлин.

Д.и.н. Огнян Донев е изпълнителен директор на "Софарма"АД от октомври 2000г.

 

Семейно положение

Огнян Донев е женен и има двама сина. 

 

 

 

Съдебни дела срещу Огнян Донев


Дела срещу Огнян Донев

Делото срещу бизнесмена Огнян Донев и съдружникът му Борис Борисов за укриване на данъци започва да се гледа през януари 2016 година в Софийски градкси съд. Обвинението е за борсови сделки, най-старите отпреди 10 години, с които според прокуратурата, хазната е ощетена с над 70 млн. лв. 

 

Софиският градски съд призна Огнян Иванов Донев за невинен по продължилото 7 години дело за укриване на данъци и вече публикува решението си на сайта на ВСС. 

"С тази присъда съдът спаси капиталовия пазар в България."- заяви Огнян Донев, председател на съвета на директорите на "Софарма", след като състав на Софийския градски съд (СГС) го призна за невинен. 

Оневини го съдия Даниела Борисова в проточило се седем години дело за укриване на данъци при блокови сделки с акции на фармацевтичната компания. Делото срещу Огнян Донев е пример за възможностите на държавата да осъществява политически рекет срещу едрия бизнес с участието на прокуратурата.

Изпълнителния и финансовия директор на Софарма в лицето на Огнян Донев и Борис Борисов бяха обвинени, че през 2006 г. са продали акции на компанията през блокови сделки на различни компании, между които и на свързани лица. Според обвинението те е трябвало да направят тези сделки на девет пъти по-висока цена и съответно да платят девет пъти по-високи данъци, отколкото са платили за тези сделки, като го отразят в данъчните си декларации.

"С тази присъда съдът реално спаси капиталовия пазар в България." Това заяви Огнян Донев, председател на съвета на директорите на "Софарма", след като състав на Софийския градски съд (СГС), председателстван от съдия Даниела Борисова, го оневини в проточило се седем години дело за укриване на данъци при блокови сделки с акции на фармацевтичната компания.

На делото срещу бизнесмена Огнян Донев се гледа като на пример за държавно осъществяван рекет срещу едрия бизнес България.

Проблемите на Огнян Донев с правосъдието започват след придобиването на вестниците "24 часа" и "Труд" в края на 2010 г. По-малко от година след това той става мишена на медиите на депутата от ДПС Делян Пеевски, като във фокуса на медийните атаки срещу него еосновният бизнес на Донев – българската фармацевтична група "Софарма".

Целта на натиска беше бизнесменът да се откаже от медиите си, което се случи година по-късно.

След днешното заседание на съда обаче Донев намекна, че всъщност атаката далеч не е била само заради вестниците, но заради собствеността в "Софарма".

"Софарма" продължава да бъде една от най-големите икономически групи в България, служителите й са се увеличили от 1800 при приватизацията през 2000 г. на над 10 хил. в момента, а данъците, които групата е платила от тогава до момента, надвишават 1 млрд. лв.

 

 
 Огнян Донев, вече оправдан... Анализи, новини, коментари, любопитни факти повече » Огнян Донев www.mediapool.bg  

 

Огнян Донев

От първоизточника! Софарма има капацитета да излезе на пазара в САЩ с Табекс. Ромфарм планира да излезе постепенно и на етапи от участието си във фармацевтичната компания сподели Огнян Донев пред Investor.Bg  повече » www.investor.bg 


Огнян Донев

Огнян Донев-Досие! Какво ще открием там?  повече » www.capital.bg 


Огнян Донев

Новините с етикет Огнян Донев от Tribine.bg  повече » tribune.bg 

Избрано от VipDir