« Съдебните дела срещу Огнян Донев

Огнян Донев

Повече от 5 години продължи делото срещу бизнесмена Огнян Донев и съдружникът му Борис Борисов по обвинения за укриване на данъци. Делото започва да се гледа през януари 2016 година в Софийски градкси съд.

Някои анализатори разглеждат делото срещу Огнян Донев като на пример за възможностите на държавата да осъществява политически рекет срещу едрия бизнес с участието на прокуратурата.

В делото на Огнян Донев и Борис Борисов се повдигат обвинения аз борсови сделки отпреди 10 години, с които според прокуратурата са ощетили държава с около 70 млн. лв. 

Изпълнителния и финансовия директор на Софарма Огнян Донев и Борис Борисов бяха обвинени, че през 2006 г. са продали акции на компанията през блокови сделки на различни фирми, между които и на свързани лица. Според обвинението те трябвало да направят тези сделки на 9 пъти по-високи цени. Обвинението се крепи върху тезата, че при така формираните цени на сделките лицата са ощетили държавата и не са внесли данъци в НАП върху цената, която държавата счита за основателна. 

Софиският градски чрез съдия Даниела Борисова. призна Огнян Иванов Донев за невинен и публикува решението си на сайта на ВСС. 

"С тази присъда съдът спаси капиталовия пазар в България."- заяви Огнян Донев, председател на съвета на директорите на "Софарма", след като състав на Софийския градски съд (СГС) го призна за невинен. 

 

На 30 март 2021 Огнян Донев беше оправдан по делото и на втора инстанция от Софийсия апелативен съд (САС). 

Безпорно в хода на делото се стига до извода, че няма правен рекламент, който да задължава лицата на какви цени извършват сделките помежду си, при положение че продажбите се извършват извън борсата и чрез пряко договаряне между свободни икономически субекти. 

Напдките срещу Огнян Донев от страна на държавното обвинение започват след придобиването на вестниците "24 часа" и "Труд" в края на 2010 г. По-малко от година след това той става мишена на медиите на депутата от ДПС Делян Пеевски, като във фокуса на медийните атаки срещу него еосновният бизнес на Донев– българската фармацевтична група "Софарма".

Натискът тогава беше свързван с желанието бизнесменът да се откаже от медиите си, което се случи година по-късно.

Някои, обаче твърдят че атаката далеч не е била само заради вестниците, но заради собствеността в "Софарма".

"Софарма" продължава да бъде една от най-големите икономически групи в България, служителите й са се увеличили от 1800 при приватизацията през 2000 г. на над 10 хил. в момента, а данъците, които групата е платила от тогава до момента, надвишават 1 млрд. лв.

 


Пълна информация от WikiPedia   Огнян Донев  

Огнян Донев

Житие и битие! Огнян Донев- Автобиография от 1957 до 2021 година! Какво искате да знаете? Житие и битие!
Огнян Донев- Автобиография от 1957 до 2021 година!
Какво искате да знаете?
 Огнян Донев  vipdir.eu повече »  

***

Коментари

Избрано от VipDir