« Огнян Донев е невинен

Огнян Донев

Софиският градски съд призна Огнян Иванов Донев за невинен по продължилото 7 години дело за укриване на данъци и вече публикува решението си на сайта на ВСС. 

"С тази присъда съдът спаси капиталовия пазар в България."- заяви Огнян Донев, председател на съвета на директорите на "Софарма", след като състав на Софийския градски съд (СГС) го призна за невинен. 

Оневини го съдия Даниела Борисова в проточило се седем години дело за укриване на данъци при блокови сделки с акции на фармацевтичната компания. Делото срещу Огнян Донев е пример за възможностите на държавата да осъществява политически рекет срещу едрия бизнес с участието на прокуратурата.

Изпълнителния и финансовия директор на Софарма в лицето на Огнян Донев и Борис Борисов бяха обвинени, че през 2006 г. са продали акции на компанията през блокови сделки на различни компании, между които и на свързани лица. Според обвинението те е трябвало да направят тези сделки на девет пъти по-висока цена и съответно да платят девет пъти по-високи данъци, отколкото са платили за тези сделки, като го отразят в данъчните си декларации.

"С тази присъда съдът реално спаси капиталовия пазар в България." Това заяви Огнян Донев, председател на съвета на директорите на "Софарма", след като състав на Софийския градски съд (СГС), председателстван от съдия Даниела Борисова, го оневини в проточило се седем години дело за укриване на данъци при блокови сделки с акции на фармацевтичната компания.

На делото срещу бизнесмена Огнян Донев се гледа като на пример за държавно осъществяван рекет срещу едрия бизнес България.

Проблемите на Огнян Донев с правосъдието започват след придобиването на вестниците "24 часа" и "Труд" в края на 2010 г. По-малко от година след това той става мишена на медиите на депутата от ДПС Делян Пеевски, като във фокуса на медийните атаки срещу него еосновният бизнес на Донев – българската фармацевтична група "Софарма".

Целта на натиска беше бизнесменът да се откаже от медиите си, което се случи година по-късно.

След днешното заседание на съда обаче Донев намекна, че всъщност атаката далеч не е била само заради вестниците, но заради собствеността в "Софарма".

"Софарма" продължава да бъде една от най-големите икономически групи в България, служителите й са се увеличили от 1800 при приватизацията през 2000 г. на над 10 хил. в момента, а данъците, които групата е платила от тогава до момента, надвишават 1 млрд. лв.

 

Коментари


Софарма бизнес Тауърс е сред най-интелигентните еко сгради в Югоизточна Европа. Управлението на светлината в сградата става чрез щорите, които автоматично се променят в зависимост от времето навън. Така се постига висока енергийна ефективност за отопление  повече » krib.bg 


Огнян Донев и оправдан...  Огнян Донев  

Публикуваха оправдателните присъди на Огнян Донев и Борис Борисов  повече » news.bg 

Избрано от VipDir