« Несъстоятелност, свръхзадлъжнялост

 

Тази история, която ще прочетете само и единствено благодарение на Търговския закон на България, който е в сила в страната през 6-та година от членството й в ЕС.

Вие сте търговец и продавате консумативи. Аз също съм търговец и използвам тези консумативи в производството си. През 2006г. аз купувам от Вас консумативи. Искам фактура и Вие ми издавате такава. Аз плащам цената на консумативите по фактурата. Това може да се случи еднократно, може и да се случи многократно през 2006-7-8г., може и след това.

През 2009г. аз искам от съда да ме обяви в несъстоятелност/свръзадлъжнялост, защото не мога да платя 8,8 млн. лв. на търговеца Х. Аз посочвам за начална дата на несъстоятелността си 14.07.2006г. Съдът взема решение, с което ме обявява в несъстоятелност на 23.04.2009г. с начална дата на несъстоятелността, посочената от мен дата 14.07.2006г. и ми назначава синдик.

През ноември 2012г. Вие в качеството си на мой доставчик получавате писмо от моя синдик, че тъй като аз съм в несъстоятелност от 14.07.2006г. всички мои сделки, считано от тази дата са нищожни и Вие трябва в 7-дневен срок да върнете получените от мен пари за доставени консумативи. Предполага се, че аз трябва да Ви върна доставените консумативи, но тъй като оттогава са минали 6г. аз очевидно не съм в състояние да направя това, от Вас се очаква да платите, след което имате право да се наредите сред моите кредитори и да чакате разпределението на масата на несъстоятелността.

Да повторим: продавате стока, издавате фактура, плащате ДДС и данък печалба и след 6г. се оказва, че сделките Ви са нищожни и трябва да върнете получените срещу стоки пари, които могат многократно да превишават месечния или дори годишния Ви оборот, като се има пред вид финансовата криза. А платените данъци за нищожните сделки? Дали ще ги получите обратно от дъжавата? Има ли процедура за това?

Споделяте историята си. Всички Ви гледат снизходително – нещо не си разбрал, това е невъзможно. Само юристите клатят глави и казват, че това е напълно законно. Какво ще направите?

а/ щастлив сте защото отдавна дружеството Ви е закрито. „Кой може да се справя в тази криза, разбира се само мошениците, а Вие не сте такъв, нищо, че оставихте толкова неплатени задължения, и към държавата и към доставчици, за работниците изобщо не се тревожите, те и без това са мързеливци.”

б/нехаете, защото нямате пари

в/връщате парите, за да си спестите бъдещи разноски по съдебни дела и присъдени лихви и да минимизирате разходите, заедно с това:

  • не можете да плащате заплати и осигуровки

  • не можете да платите на своите доставчици

  • изпадате в несъстоятелност и Вашите доставчици получават същите писма

  • бързате да разпродадете имуществото си и да закриете фирмата си, за да не могат да Ви вземат нищо, но това също струва скъпо

  • псувате държавата

  • емигрирате наистина или в душата си

  • задавате си въпроса: „Виновен ли съм?”. Отговорът не може да бъде друг: „Не, разбира се.”

  • Следващите въпроси са: „КАКВО МОЖЕХ ДА НАПРАВЯ, ЗА ДА ПРЕДОТВРАТЯ ТОВА? КАКВО МОГА ДА НАПРАВЯ, ЗА ДА НЕ МИ СЕ СЛУЧИ ПАК?”

„Да не издавам фактури, а само касови бележки. Дали е законно... Няма голямо значение, защото тогава клиентите ми няма да могат да ползват ДДС и няма да пазаруват от мен.” Мозъчната атака продължава и „ДА! СИВАТА ИКОНОМИКА!”

г/ не плащате и се надявате, че някой ще вкара здрав разум и логика в тази каша. Пишете на Браншовата си камара, на Стопаската камара, на Парламента, на медиите.

д/ докато чакате чететедокументите, публикувани в Агенцията по вписванията и някои неща Ви правят впечатление. Например:

През 2005г. аз съм сключила договор с кипърската фирма У, (която впослествие прехвърля вземането си с цесия на панамската Х) за проучване на 3 европейски пазара на обща стойност 8,8 млн. лв. Падежите на плащанията по този договор са през 2006г. През 2006 и 2007г. приходите от дейността ми са по около 3 млн. лв., но задължението към фирма У от 8.8 млн. лв. някак е пропуснато в баланса ми. То се появява в баланса за 2008г. в колоната за предходна (2007) година.

Нали помните, че именно задължението ми към Х е моят мотив да искам да бъда обявена в несъстоятелност. Помните и че съдът ме обявява в несъстоятелност заради невъзможността ми да платя 8,8 млн. лв. на Х, но, внимание! - не допуска Х сред кредиторите, защото се съмнява в достоверността на документите, на които се основава вземането му.

Какво се оказва: аз имам задължение по договора с Х, но Х няма вземане от мен по същия този договор.

На основание на това Вие, който сте ми продал стоки преди 6 години, платил сте ДДС и данък печалба трябва в 7-дневен срок да върнете получените законно и справедливо в замяна пари.

 

 

 

Избрано от VipDir