« Глава четвърта. ТЪРГОВСКИ ПРАКТИКИ И СПОСОБИ ЗА ПРОДАЖБА

 

Раздел I.
Договор, сключен извън търговския обект


 

Чл. 43. (1) Договор, сключен извън търговския обект, е договорът между търговец и потребител за доставка на стоки или услуги, сключен: 1. при посещение на търговеца на работното място на потребителя, в дома на потребителя или в дома на друг потребител, когато посещението не е изрично поискано от потребителя; 2. по време на пътуване, организирано от търговеца. (2) Търговец по ал. 1 е всяко физическо или юридическо лице, което сключва договори извън търговския обект като част от своята търговска или професионална дейност, както и всяко лице, упълномощено да извършва този вид сделки от името и в полза на търговеца.
 

Чл. 44. Разпоредбите на този раздел се прилагат и по отношение на: 1. договорите за доставка на стоки или услуги, различни от тези, за които потребителят изрично е поискал посещение на търговеца, когато при отправяне на поканата за посещение потребителят не е знаел и не е могъл да знае, че доставката на тези стоки или услуги е част от търговската или професионалната дейност на търговеца; 2. договорите, при които предложението за сключване е направено от потребителя при условията по т. 1 и чл. 43, ал. 1, независимо че потребителят не е обвързан с предложението преди неговото приемане от търговеца; 3. предложенията за сключване на договор от страна на потребителя в случаите по т. 1 и чл. 43, ал. 1, когато потребителят е обвързан с направеното предложение; 4. договорите за доставка на стоки и за включването им в недвижим имот или договорите за ремонт на недвижим имот.  

Чл. 45. Разпоредбите на този раздел не се прилагат по отношение на договор: 1. на стойност под 120 лв.; 2. за строителство, продажба, наем на недвижими имоти и договорите с предмет други права върху недвижими имоти; 3. за редовна доставка на хранителни стоки, на напитки или други домакински стоки за текуща употреба; 4. за доставка на стоки и услуги при едновременното наличие на следните условия: а) сключен по каталог, с който потребителят е имал възможност да се запознае в отсъствието на представител на търговеца; б) предвижда се продължаване на контактите между потребителя и представител на търговеца във връзка с тази или бъдеща сделка; в) каталогът и договорът съдържат информация за правото на потребителя да върне стоката на търговеца в срок, не по-кратък от 7 дни, считано от деня на нейното получаване, или да се откаже от договора през този период, без да дължи друго освен съхраняване на стоките с грижата на добър стопанин; 5. за застраховка; 6. с предмет ценни книжа.
 

Чл. 46. (1) При договори, сключени извън търговския обект, търговецът е длъжен да уведоми потребителя за правото му да се откаже от договора, като посочи името и адреса си и начина за упражняването на това право. (2) Информацията по ал. 1 се предоставя на потребителя в писмена форма и трябва да съдържа необходимите елементи, позволяващи индивидуализирането на договора, и датата, на която потребителят е уведомен за правото му да се откаже от договора. (3) Информацията по ал. 1 се предоставя на потребителя, както следва: 1. в случаите по чл. 43, ал. 1 - при сключването на договора; 2. в случаите по чл. 44, т. 1 - не по-късно от сключването на договора; 3. в случаите по чл. 44, т. 2 и 3 - при отправяне предложението на потребителя за сключване на договор.
 

Чл. 47. (1) Потребителят може да се откаже писмено от сключения извън търговския обект договор, без да дължи обезщетение или неустойки, като уведоми търговеца за отказа си в 7-дневен срок от деня, в който е получил информацията по чл. 46, ал. 1. (2) Потребителят се освобождава от задълженията си, произтичащи от договора, сключен извън търговския обект, от датата на уведомяване на търговеца съгласно ал. 1. (3) Когато търговецът не е предоставил на потребителя информацията по чл. 46, ал. 1, срокът за отказ от договора е три месеца от датата на сключване на договора.

Избрано от VipDir